Οι 5 καλύτερες ταινιές

- 2011: Το Δέντρο της Ζωής Το «larger than life» πόνημα του Terrence Malick με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt και Sean Penn ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς των Καννών, έλαβε την «σφραγίδα» του θεσμού και πλέον βαδίζει ακάθεκτο προς τα Όσκαρ, διχάζοντας όμως το κοινό χάρη στις «δυσκολίες» του και το υπερβολικό εικαστικό «εφέ». 


 
- 2010: Uncle Boonme Who can Recall his past lives Από τις πιο απρόσμενες νίκες των Καννών, ο «Θείος Μπούνμι» που θυμάται τις προηγούμενες ζωές του, εντυπωσίασε την επιτροπή με την σαγηνευτική ιστορία ενός ετοιμοθάνατου που μέσα από φαντάσματα και ονειρικές εξερευνήσεις ερευνά το «κάρμα» του. Υπεύθυνος για αυτή την ταινία είναι ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης το όνομα του οποίου κανείς δεν μπορεί να προφέρει: ο Apichatpong Weerasethakul. 


- 2009: The White Ribbon Η «Λευκή Κορδέλα» μάλλον δεν χρειάζεται συστάσεις: Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες της περασμένης δεκαετίας, που βρήκε τον Αυστριακό σκηνοθέτη Michael Haneke στο απόγειο της τέχνης του. Όποιος δεν έχει δει το συγκεκριμένο δράμα-παραβολή εποχής, ας σπεύσει.


 
- 2008: The Class Ο γαλλικός κινηματογράφος είχε πάνω από 20 χρόνια να βραβευθεί στις Κάννες. Το κατόρθωσε με την συγκεκριμένη ταινία του Laurent Cantet, που διαδραματίζεται εξολοκλήρου μέσα στους τοίχους ενός σχολείου, όπου φιλοξενείται μια πολυπολιτισμική ομάδα μαθητών.

- 2007: 4 months, 3 weeks and 2 days Η ταινία-σοκ περιγράφει την κατάσταση στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου μέσα από την ιστορία δύο κοριτσιών που επιχειρούν μία παράνομη έκτρωση. Το ρουμανικό σινεμά δείχνει τα δόντια του με τον Cristian Mungiu και έκτοτε ανεβαίνει συνεχώς.